Pizza z kozim serem pleśniowym, salami i oliwkami

Pizza z kozim serem pleśniowym, salami i oliwkami

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 4 średnie pizze:

  • 2 sery pleśniowe kozie Chavroux (opakowanie typu rolada)
  • 850g mąki,
  • 400ml letniej wody,
  • 10g drożdży,
  • 7g soli,
  • 30g oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 300g koncentratu pomidorowego,
  • 500g pomidorów, obranych, krojonych (np. z puszki),
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 i ½  łyżki cukru,
  • 1 i ½ łyżki suszonej bazylii,
  • ½ łyżki suszonego oregano,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100g salami pokrojonego w cienkie plastry,
  • Zielone oliwki,
  • 500g mozzarelli,
  • Zioła do dekoracji

 

Przygotowanie:

Przesiewamy do miski mąkę, drożdże rozrabiamy w wodzie i dolewamy. Zaczynamy wyrabiać ręcznie lub hakiem do mieszania ciasta. Następnie dodajemy sól i oliwę. Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat i smażymy jeszcze przez 2 minuty, następnie dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy przez 15 minut, następnie całość blendujemy na gładki sos.
Ciasto dzielimy na 200 gramowe porcje i wałkujemy na 0,5cm grubość. Smarujemy sosem, rozprowadzamy mozzarellę, układamy plastry salami i oliwki oraz krążki sera pleśniowego  koziego Chavroux. Pieczemy w 250℃ aż boki się zrumienią, a ser na pizzy się przypiecze. Podajemy udekorowaną świeżymi ziołami i skropioną oliwą z oliwek.

Może Ci się spodobać