Pizza z dyniowym sosem

Pizza z dyniowym sosem

Świeży ser Chavroux

Składniki na 1 pizzę:

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 20g drożdży,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 0.5 szklanki wody,
  • łyżka soli,
  • pół łyżeczki cukru,

sos:

Przygotowanie:

Sos: dynię kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Studzimy i blendujemy w malakserze razem ze świeżym serem kozim Chavroux, dzięki któremu sos zyska delikatny, pełen łagodności smak i lekką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto: drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki z ciepłą wodą, dodajmy cukier i odstawiamy na kilka minut. Wsypujemy mąkę  do miski i dodajemy wodę z drożdżami. Do tego dodajemy również olej i sól. Zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Rozwałkowujemy równomiernie. Przekładamy na blaszkę i dopasowujemy do jej kształtu.

Wykładamy na ciasto sos dyniowy i układamy dodatki: salami, cebulę (pokrojoną w krążki). Pieczemy w 250 stopniach około 15 minut. Rodzynki dodajemy pod sam koniec pieczenia (w przeciwnym wypadku się spalą). Po wyjęciu układamy listki bazylii i dekorujemy świeżym serem Chavroux. Możemy polać oliwą.

Może Ci się spodobać