Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Świeży ser Chavroux

Składniki:

1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),

Mielony pieprz,

Suszone zioła (takie jak lubimy),

Szczypiorek,

2-3 łyżki masła,

Sól i pieprz,

4 duże ziemniaki

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki i ostrym nożem kroimy w harmonijkę uważając, aby nie przekroić ziemniaka zupełnie na pół. Solimy i wkładamy pomiędzy harmonijkę masło.

Ziemniaki pieczemy w 160 stopniach około godziny. Masło roztapiamy w rondelku. Ziemniaki, znajdujące się w piekarniku, polewamy równo niewielką ilością masła. Powtarzamy tę czynność kilkakrotnie podczas pieczenia.

Gdy ziemniaki staną się miękkie i przyrumienione, przekładamy je na talerze. Wykładamy na nie kozi ser Chavroux, który idealnie dopełni całości. Posypujemy pieprzem, ziołami i szczypiorkiem.

Może Ci się spodobać