Pieczone jabłka z kozim serkiem

Pieczone jabłka z kozim serkiem

Świeży ser Chavroux

Składniki na 4 porcje:

1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),

4 jabłka,

4 łyżki powideł śliwkowych,

2 łyżeczki miodu,

2 łyżeczki cynamonu,

Pestki dyni

 

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, odkrawamy wierzch i ostrym nożem wyciągamy gniazda nasienne. Posypujemy cynamonem, przykrywamy odkrojonym wierzchem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczmy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jabłka wyciągamy z piekarnika i nadziewamy powidłami i kozim serem, którego unikalny smak idealnie skomponuje się z ciepłym, słodkim smakiem pieczonego jabłka. Całość polewamy miodem i posypujemy pestkami dyni. Podajemy na ciepło.

Może Ci się spodobać