Pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem

Pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 2 osoby:

 

  • 1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),
  • 4 duże pieczarki grillowe lub portobello,
  • 200 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych,
  • 150g pancetty pokrojonej w plasterki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży tymianek,
  • oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią,
  • sól,

Przygotowanie:

Siekamy kilka listków bazylii i 2 ząbki czosnku. Zalewamy 6 łyżkami oliwy i odstawiamy.
Kapelusze pieczarek delikatnie wydrążamy łyżeczką i nacinamy od zewnętrznej strony w kratkę. Skrapiamy z obu stron oliwą i przyprawiamy odrobiną soli i grillujemy krótko na patelni.
Pomidorki polewamy oliwą i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pancettę smażymy lub pieczemy w piekarniku, aż będzie chrupiąca (około 15 minut).
Na spód pieczarki kładziemy krążek sera pleśniowego Chavroux, pancettę, pomidorki, świeży tymianek i jeszcze jeden krążek sera pleśniowego na górę. Zapiekamy pod górną grzałką w piekarniku, aż ser się rozpuści i stworzy smaczną i delikatną serową powłokę. Polewamy aromatyzowaną oliwą.

Może Ci się spodobać