Papryka faszerowana kaszą i kozim serem

Papryka faszerowana kaszą i kozim serem

Świeży ser Chavroux

Składniki na 2 osoby:

  • 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
  • 2 duże lub 4 średnie papryki czerwone,
  • 1 szalotka,
  • 5 suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 szklanka kaszy kuskus,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 serca karczochów w zalewie,
  • łyżka kaparów,
  • garść świeżej natki pietruszki i mięty,
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • Przygotowanie:

    Paprykę kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne.
    Kaszę zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy łyżeczkę soli i masło. Gotujemy pod przykryciem, aż zmięknie i wchłonie wodę.
    Pomidory siekamy w kostkę, karczochy rozdrabniamy i mieszamy z kaszą. Dodajemy świeże posiekane zioła, drobno pokrojoną szalotkę. Doprawiamy do smaku i wypełniamy paprykę przygotowanym farszem. Skrapiamy oliwą i pieczemy pod przykryciem około  15-20 minut. Na wierzchu układamy po łyżce sera i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jeszcze przez 5 minut.

    Może Ci się spodobać