Palce lizać, czyli Francuskie pieczywo

Palce lizać, czyli Francuskie pieczywo

Pieczywo to we Francji jeden z najważniejszych dodatków, podawanych do serów. W kraju tym działa wiele niewielkich, lokalnych piekarni, które oferują niepowtarzalne produkty. Pieczywo z każdej z nich smakuje nieco inaczej, dlatego też wielu Francuzów ma swoje ulubione miejsca, w których regularnie kupuje chleb czy croissanty. Często spotkać można np. chleb z solą morską (bardzo popularny w Paryżu), makiem, oliwkami, bakaliami… To jednak nie chleb jest najpopularniejszym rodzajem francuskiego pieczywa.

Chrupiące bagietki

Najsłynniejszą bułką pochodzącą z Francji jest oczywiście bagietka. Zgodnie
z legendą powstała za czasów Napoleona Bonaparte. Jej charakterystyczny wydłużony kształt miał służyć temu, by bagietka zmieściła się w kieszeni żołnierskiego munduru. Inna wersja legendy o powstaniu tej bułki głosi, że bagietka została upieczona po to, by można było dzielić pieczywo bez używania noża. Miało to zapobiec rozruchom w trakcie budowy metra – robotnicy nie musieli już nosić ze sobą ostrych przedmiotów do krojenia chleba, ale mogli dzielić bagietkę rękami.

Dziś bagietka urosła do jednego z kulinarnych symboli Francji. Podaje się ją przede wszystkim na śniadanie. Towarzyszą jej konfitury i delikatna kawa z mlekiem (bagietkę często moczy się w kawie). Doskonale smakuje również z kozim serem Chavroux – to proste, ale wyjątkowo pyszne danie!

Pieczywo to spożywa się jednak nie tylko w trakcie śniadania. Koszyk z kawałkami bagietki gości na stole praktycznie podczas każdego posiłku. Według Francuzów ten rodzaj pieczywa pasuje bowiem do każdej okazji i potrawy.

Co ciekawe – bagietka chroniona jest przez francuskie prawo. Na rynku zaczęło pojawiać się wiele produktów naśladujących słynny wypiek – często robionych z mrożonego ciasta, pozbawionych chrupkości i charakterystycznego smaku. Prawdziwa, oryginalna bagietka wyrabiana jest z mąki pszennej, wody, soli i drożdży lub zakwasu. Ciasta nie mrozi się i nie dodaje się do niego sztucznych konserwantów czy spulchniaczy.

Słodkie croissanty

Bagietka to jednak nie wszystko! Bardzo popularne i równie znane poza granicami Francji są także croissanty, czyli delikatne rogaliki z ciasta francuskiego. Oryginalnie pozbawione były nadzienia, dziś jednak często przyrządza się je z dodatkiem czekolady lub owoców. Croissanty zazwyczaj podaje się w trakcie śniadania.

Historia powstania słodkich rogalików nie jest jasna. Najpopularniejsza legenda głosi, że po raz pierwszy upieczone zostały w XVII wieku przez właściciela wiedeńskiej piekarni
w Paryżu jako sposób na uczczenie zwycięstwa odniesionego przez Austriaków nad Turkami. Charakterystyczny kształt rogalików miał nawiązywać do osmańskiego półksiężyca. Inna wersja tej opowieści przekonuje, że croissanty powstały w Wiedniu lub na Węgrzech, a do Francji sprowadziła je Maria Antonina.

Maślane brioszki

Nie można zapominać także o brioszkach, czyli francuskiej bułce z wyraźnym maślanym posmakiem. Powstaje z pulchnego ciasta drożdżowego z dodatkiem jajek, masła i niewielkiej ilości cukru. Kształtem i delikatnością przypomina dobrze znaną w Polsce chałkę. Istnieje wiele regionalnych odmian tego pieczywa – w zależności od miejsca pochodzenia niekiedy doprawia się je ziołami, czosnkiem, sezamem, orzechami lub suszonymi owocami. Brioszki podaje się z reguły na słodko, z dżemem, ale także jako dodatek do wędlin i warzyw.

Może Ci się spodobać