Okrągła cukinia faszerowana grzybami oraz serem kozim Chavroux

Okrągła cukinia faszerowana grzybami oraz serem kozim Chavroux

Świeży ser Chavroux

Składniki na 12 porcji:

Przygotowanie:

Wrzuć cukinie do wrzącej osolonej wody i gotuj ok.7-8 min. Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C.

Umyj dokładnie pieczarki. Jeśli są duże, pokrój je na kawałki. Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek, cebulę i pieczarki. Duś je razem przez 10 minut na średnim ogniu.

Umyj i odsącz ugotowane cukinie, a następnie odkrój ich wierzch i ostrożnie wydrąż środek łyżką. Dorzuć miąższ do duszonych pieczarek. Dodaj do nich pokrojone w kostkę pomidory, przypraw pieprzem i duś razem przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser Chavroux i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone cukinie. Potem ułóż je w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika na 8 minut. Ugotuj ryż w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, a po ugotowaniu starannie odsącz. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z ryżem.

Podawaj razem z faszerowanymi cukiniami.

Może Ci się spodobać