Nadziewane gruszki

Nadziewane gruszki

Świeży ser Chavroux

Składniki na 2 porcje:

1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),

2 gruszki,

1 łyżka miodu,

pistacje,

2 szklanki soku pomarańczowego,

1 szklanka wody,

1 łyżeczka szafranu,

1 łyżeczka kurkumy,

1 cukier waniliowy,

1 szklanka kwiatów hibiskusa,

0,5 szklanki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyciągamy gniazda nasienne. Wkładamy do garnuszka i zalewamy sokiem pomarańczowym. Dodajemy cukier waniliowy, szafran, kurkumę. Gotujemy, aż gruszki zmiękną. Studzimy je, przekładamy do słoika, zalewamy sokiem z gotowania i wkładamy do lodówki na jeden dzień.

Kwiaty hibiskusa wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i wlewamy szklankę wody. Gotujemy na małym ogniu około godziny, aż z kwiatów zrobi się gęsty syrop. Studzimy syrop, aż będzie zupełnie zimny.

Ser kozi Chavroux mieszamy z miodem. Każdą gruszkę nadziewamy łyżką sera, polewamy syropem z hibiskusa i dekorujemy pistacjami.

Może Ci się spodobać