Muszle zapiekane z kozim serem

Muszle zapiekane z kozim serem

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 4 porcje:

  • 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
  • 1 opakowanie muszli makaronowych do nadziewania,
  • 500g mielonej wołowiny,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 300ml pomidorowej passaty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml czerwonego wina,
  • natka pietruszki,
  • oliwa,
  • mielony kminek, ostra i słodka papryka w proszku, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy nadzienie: Na patelni szklimy cebulę, dodajemy mieloną wołowinę i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy puszkę pomidorów oraz wino. Dusimy (bez przykrywki) do momentu, aż wino i sok z pomidorów się zredukuje i sos zgęstnieje. Doprawiamy kminkiem, papryką, solą i pieprzem według uznania (sos powinien być pikantny). Wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do sosu. Całość mieszamy i zestawiamy z ognia.

Muszle makaronowe gotujemy w osolonej wodzie aż będą al dente, studzimy.

W żaroodpornym naczyniu wylewamy na dno passatę. Muszle nadziewamy wołowiną. Na dnie każdej muszli kładziemy kawałek sera koziego. Muszle układamy w naczyniu na pomidorowej passacie i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Wyciągamy i układamy na wierzchu plastry koziego sera. Pieczemy w piekarniku jeszcze kilka minut do momentu, aż ser się rozpuści. Na koniec dekorujemy pietruszką.

Może Ci się spodobać