Wszystko, co musisz wiedzieć o francuskich winach

Wszystko, co musisz wiedzieć o francuskich winach

Przeciętny Francuz wypija rocznie około 50 litrów wina. Nic dziwnego – Francja jest liderem w produkcji tego szlachetnego trunku i drugim krajem pod względem powierzchni upraw winorośli (wyprzedza ją tylko Hiszpania). Francuskie wina uważane są za jedne z najlepszych na świecie, a ponad połowa z nich ma zastrzeżony znak pochodzenia (A. O. C – apellation d’origine), co oznacza, że ich produkcja obwarowana jest restrykcyjnymi przepisami dotyczącymi regionu, w którym jest wytwarzane, długości dojrzewania czy sposobu uprawy winorośli.

Historia wina

Wino nie pochodzi z Francji – najstarsze ślady tego trunku odnalezione zostały w Iranie, Armenii, Turcji i Gruzji. Wino we Francji produkowano jednak już w starożytności, początkowo jedynie na terenach śródziemnomorskich, ale z biegiem czasu winnice zaczęły pojawiać się i w innych rejonach kraju. Obecnie najważniejsze regiony winiarskie położone są w środkowej i południowej części Francji, należą do nich m.in. Alzacja, Burgundia, Dolina Loary, Szampania czy Bordeaux.

Odmiany francuskich win

Francja jest jednym z nielicznych krajów na świecie, gdzie rodzaj trunku określa się na podstawie pochodzenia z określonego regionu. Najważniejszym pojęciem w odniesieniu do rozróżniania poszczególnych odmian win we Francji nie jest szczep, lecz terroir, oznaczające klimat, glebę i położenie winnicy. To te czynniki bowiem w największym stopniu decydują
o jakości trunku.

Różnorodność odmian francuskiego wina wynika z wyjątkowego położenia kraju. Poszczególne regiony winiarskie mieszczą są w zakresie kilku stref klimatycznych – dzięki temu na terenie jednego państwa możliwe jest wytwarzanie tak wielu rodzajów tego alkoholu.

W 2/3 francuskich winnic powstają wina czerwone. Do najpopularniejszych szczepów,
z których produkuje się czerwone wina należą: merlot, grenache, syrah i cabernet sauvignion. Do najbardziej znanych odmian białego francuskiego wina zaliczają się natomiast: chardonnay, sauvignon blanc, melon de bourgogne i sémillon.

Co ciekawe, z Francji pochodzi także wino, które przez 20 lat utrzymywało tytuł najdroższego na świecie – Château Pétrus Pomerol, wytwarzane w 95% ze szczepu merlot. Jego niezwykłość wynika z miejsca i sposobu produkcji – powstaje w niewielkiej winnicy, a zbiór winogron następuje w ciągu jednego dnia. W Polce za butelkę tego wina z 2005 roku zapłacić trzeba… prawie 28 000 zł.

Jakie wino do kozich serów?

We Francji narodziła się także znana na całym świecie szkoła dobierania wina do określonego posiłku tak, by zarówno z dania, jak i z trunku wydobyć to, co najlepsze. Swoje miejsce
w tym schemacie zajmują oczywiście także uwielbiane w tym kraju kozie sery. Jak zatem dobrać do nich wino?

Delikatne w smaku, świeże i pleśniowe sery kozie wymagają podania równie delikatnego wina. Najlepiej sprawdzi się więc wino białe – najczęściej polecaną odmianą jest pochodzące z regionu Bordeaux sauvignon blanc o świeżym,  rześkim smaku, który dopełnia kwaskowatości koziego sera. Do większości serów, w tym kozich, pasują także wina
o owocowym, lekko słodkawym posmaku. Czerwone wina podaje się jedynie do twardych, wyrazistych w smaku serów. Ważne, by wino, niezależnie od rodzaju, było dobrze schłodzone. Nie należy także napełniać nim kieliszka po brzegi – w dobrym guście jest nalewanie trunku do połowy lub ¾ objętości naczynia.

Może Ci się spodobać