Muffiny z oliwkami, suszonymi pomidorami i kozim serem

Muffiny z oliwkami, suszonymi pomidorami i kozim serem

Składniki na 10 sztuk:Ser pleśniowy kozi Chavroux

1 ser pleśniowy kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),

250g mąki pszennej lub orkiszowej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

80ml oleju lub masła klarowanego,

200ml mleka,

2 jajka,

Pół łyżeczki soli,

1 łyżka oregano,

½ szklanki suszonych pomidorów, odsączonych z oleju,

½ szklanki siekanych oliwek zielonych

 

Przygotowanie:

Suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sól i zioła mieszamy w misce, odstawiamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka, mleko, tłuszcz, suszone pomidory i oliwki, łączymy obydwa za pomocą łyżki lub trzepaczki. Ciasto nie musi być całkiem jednolite. Wykładamy formę do muffinek papilotkami i wypełniamy każdą ciastem do ⅔ wysokości. Do każdej wciskamy plasterek koziego sera pleśniowego Chavroux o grubości 0,5cm. Pieczemy w 180℃ około 30 minut lub gdy patyczek wbity w środek będzie suchy. Podajemy na ciepło lub na zimno, np. jako pożywną przekąskę do pracy.

Może Ci się spodobać