Mini tartaletki z kozim twarożkiem i zapiekanymi śliwkami

Mini tartaletki z kozim twarożkiem i zapiekanymi śliwkami

Świeży ser Chavroux

Składniki na 4 osoby:

  • 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
  • 9 dużych śliwek,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • białko 1 jaja,
  • świeża mięta,
  • Przygotowanie:

    Ciasto kroimy na 15 kwadratów. Foremki do babeczek lub formę do muffinek smarujemy masłem, wykładamy dokoła ładnie kwadracikami i w każdym umieszczamy pół śliwki bez pestki. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 15 minut lub do momentu, aż brzegi się zrumienią. Na każdą babeczkę nakładamy łyżeczką porcję świeżego koziego sera Chavroux. Całość skrapiamy syropem klonowym i dekorujemy miętą.

    Może Ci się spodobać