Mini quiche z karmelizowaną czerwoną cebulą i kozim serem

Mini quiche z karmelizowaną czerwoną cebulą i kozim serem

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 4 osoby:

  • 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (opakowanie typu rolada)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100ml śmietanki 30% lub śmietanki koziej,
  • 1 żółtko,
  • 1 białko,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka melasy,
  • Sól, pieprz,
  • Suszony tymianek,
  • Suszona bazylia

 

Przygotowanie:

Śmietankę mieszamy z żółtkiem i doprawiamy solą. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zeszkli, dolewamy octu balsamicznego i wsypujemy melasę. Karmelizujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Małe foremki do tartaletek smarujemy masłem, ciasto wycinamy okrągłą formą i wykładamy foremki dociskając do brzegów. Na każdą wylewamy łyżkę śmietanki, układamy łyżką karmelizowaną cebulę, kładziemy po krążku sera pleśniowego koziego Chavroux i posypujemy świeżymi ziołami. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Zapiekamy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃. Tartaletki smakują najlepiej na ciepło.

Może Ci się spodobać