Margharita z kozim serem

Margharita z kozim serem

Świeży ser Chavroux

Składniki na 1 pizzę:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki cukru

Sos:

Przygotowanie:

Sos: Passatę wylewamy do rondelka i dusimy bez przykrycia około 30 minut, aż zgęstnieje. Dodajemy dużą garść liści bazylii oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dusimy jeszcze minutę i zestawiamy z ognia.

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody, dodajmy cukier i odstawiamy na około 5 minut. Wsypujemy mąkę  do miski i dodajemy wodę z drożdżami. Do tego dodajemy również olej, sól i pieprz. Zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Rozwałkowujemy równomiernie. Przekładamy na blaszkę i dopasowujemy do jej kształtu.

Wykładamy na ciasto sos pomidorowy i układamy plastry pleśniowego koziego sera Chavroux, dzięki któremu pizza zyska charakterystyczny, wykwintny smak. Pieczemy w 250 stopniach przez około 10-15 minut.

Może Ci się spodobać