Kurczak z serem kozim Chavroux pieczony w papilotach

Kurczak z serem kozim Chavroux pieczony w papilotach

Świeży ser Chavroux

Składniki na 4 porcje:

  • świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
  • 1 pierś kurczaka (około 320g),
  • 400g pomidorków koktajlowych,
  • 500g zielonej fasolki szparagowej,
  • 8 czarnych oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól gruboziarnista,
  • sól drobnoziarnista,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C. Wytnij 4 prostokątne formy papieru do pieczenia o wymiarach ok. 20cm x 30cm. Pokrój pierś kurczaka na 4 równe części(pokrój najpierw wzdłuż, a następnie tak otrzymane filety przekrój na pół).

Połóż każdy kawałek kurczaka na środku papierowych prostokątów. Rozsmaruj na nich po ćwiartce sera Chavroux i przypraw pieprzem. Przekrój na pół 16 pomidorków koktajlowych i ułóż połówki na kawałkach kurczaka.

Usuń pestki z oliwek i pokrój je w talarki, po czym rozłóż je na kurczaku i dodaj tymianek. Zawiń papierowe prostokąty i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 20 minut.

Wrzuć fasolkę do wrzącej osolonej wody i gotuj ok.7-8 min, a następnie dokładnie odcedź. Na patelni na małym ogniu rozgrzej oliwę. Dorzuć fasolkę. Obierz i posiekaj czosnek, pokrój natkę pietruszki oraz pozostałe pomidorki koktajlowe – wszystko wrzuć na patelnię, wymieszaj i przypraw solą i pieprzem. Duś kilka minut na małym ogniu. Polej sokiem z cytryny tuż przed podaniem.

Może Ci się spodobać