Kulinarny Savoir-vivre we Francji

Kulinarny Savoir-vivre we Francji

Posiłki są bardzo ważnymi elementami dnia każdego Francuza. Podporządkowany jest im rozkład zajęć – nie ma mowy o jedzeniu w pośpiechu czy w przypadkowych miejscach. Posiłki stają się okazją do spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół oraz wyznaczają rytm dnia. Powinny być odpowiednio celebrowane, dlatego też wiąże się z nimi szereg zwyczajów i rytuałów. Warto je poznać, by nie popełnić faux-pas. Francuzi bardzo dużą wagę przypisują bowiem do tego co, jak i gdzie jedzą i poniekąd wymagają tego także od gości z innych krajów. Przy stole obowiązuje specyficzny savoir-vivre, niezależnie od tego, czy posiłek spożywany jest w restauracji, czy w domu.

We francuskiej restauracji

Po wejściu do restauracji we Francji w złym guście jest samodzielne wybieranie sobie stolika. Powinno się raczej poczekać, aż kelner podejdzie i wskaże miejsce. Po skończonym posiłku również należy poczekać na kelnera, który przyniesie rachunek, lub bardzo dyskretnie go zawołać.

Do rachunku zazwyczaj doliczony jest napiwek, jednak dobrym zwyczajem jest zaokrąglanie kwoty do góry i zostawianie kelnerowi kilku dodatkowych euro. We Francji napiwki wręcza się także taksówkarzom, fryzjerom, pokojówkom w hotelach, bileterom w kinach i teatrach oraz przewodnikom w muzeach.

We francuskim domu

Z kolei, wchodząc do cudzego domu, nie należy zdejmować butów – może to być odczytane jako zbytnie spoufalanie się. Warto natomiast przynieść drobny, najlepiej słodki upominek – jednak nie wino, gdyż będzie to oznaką braku zaufania dla francuskich przyjaciół.

Proszony posiłek, najczęściej kolacja, to swoisty rytuał – z wyznaczoną kolejnością poszczególnych dań i gestów. Na początku przyjęcia podaje się aperitif (kieliszek białego wina, szampana lub delikatnego drinka) i niewielką słoną przekąskę, a następnie zasiada do stołu. Nie powinno się zaczynać jedzenia przed tym, jak gospodarz wzniesie toast a wszyscy goście otrzymają swoje talerze. Nie należy też życzyć bon apetit, czyli „smacznego”, gdyż może to zostać odebrane jako nietakt i brak wiary w jakość podawanych potraw.

W dalszej kolejności serwowane są przystawki, danie główne, sery z pieczywem (pieczywa nie kroi się, lecz łamie rękoma) i deser. Do każdej potrawy dopasowane jest odpowiednie wino, które pozwala wydobyć pełnię smaku poszczególnych przysmaków.

Nie należy przechodzić do kolejnego dania, gdy inni goście nie skończyli jeszcze poprzedniej potrawy. Posiłek ma być przyjemnością, nie ma więc potrzeby, by się spieszyć.

Przy stole

Francuzi uwielbiają rozmawiać w czasie posiłków. Spotkanie przy stole jest dla nich okazją do dyskusji i wymiany poglądów oraz plotek. Uwielbiają także komplementy dotyczące swojej kuchni – warto o tym pamiętać, by zaskarbić sobie ich sympatię.

Niemile widziane jest natomiast palenie papierosów pomiędzy poszczególnymi daniami. Powinno się więc poczekać do końca posiłku, by nie przerywać kulinarnej celebracji. Należy także pamiętać, by nie kłaść rąk na kolanach, lecz na stole – nawet, jeśli akurat nie trzyma się w nich sztućców. Zwyczaj ten pochodzi jeszcze z okresu średniowiecza, kiedy to służył pokazaniu, że goście zasiadają do stołu bez broni.

Każdy z tych gestów sprawia, że posiłki we Francji urastają do rangi święta. Warto celebrować je razem z gospodarzami, by w pełni docenić lokalną kuchnię.

Może Ci się spodobać