Krem z dyni

Krem z dyni

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 5 porcji:


  • 1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),
    • 1kg dyni,
    • 80ml oliwy z oliwek,
    • 350g marchewki,
    • 1 duża cebula,
    • 600ml wody,
    • szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego,
    • 200ml soku pomarańczowego,
    • 100 ml mleka kokosowego,
    • 350ml śmietany kremówki ,
    • 1 łyżka soli,
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
    • 1 łyżeczka imbiru,
    • bagietka korzenna na zakwasie,

    Przygotowanie:

    Dynię kroimy na kawałki, cebulę w kostkę, marchewkę w 2 cm kawałki. Na oliwie smażymy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy dynię i marchewkę oraz sól. Smażymy jeszcze chwilę i dolewamy bulion oraz wodę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną.
    Miksujemy zupę blenderem na gładki krem, dodajemy sok pomarańczowy, śmietanę, mleko kokosowe oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
    Bagietkę kroimy na cienkie kromki, skrapiamy oliwą i układamy plasterki koziego sera Chavroux. Zapiekamy przez chwilę (około 3 minuty) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy zupę udekorowaną natką pietruszki z dwiema serowymi grzankami.

    Może Ci się spodobać