Kozi ser – samo zdrowie, sama natura

Kozi ser – samo zdrowie, sama natura

Mleko kozie w ostatnich latach wraca do łask i staje coraz bardziej popularne. Nie tylko samo mleko, ale również produktu spożywcze na jego bazie.

Dzięki licznym badaniom wiemy, że mleko kozie jest posiada szereg niezbędnych i różnorodnych minerałów: wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Dobroczynny wpływ mleka koziego na nasz organizm wynika z charakterystycznej budowie białek i tłuszczów. Krótkie łańcuchy tłuszczowe w kozim mleku są łatwiej i szybciej przyswajalne. Białko z mleka koziego zawiera mniej kazeiny, będącej przyczyna alergii, zwanej skazą białkową.

Dietetycy polecający mleko i sery kozie twierdzą, iż produkty kozie mogą być skutecznym środkiem leczniczym w chorobach przewodu pokarmowego albo płuc. Przypisuje się im nawet właściwości antyrakowe.

Mleko kozie jest zdrowe, gdyż pochodzi od wyjątkowych zwierząt. Zdaniem naukowców kozy potrafią świetnie bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami. Mają także zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogą przedostać się do mleka(, na przykład metali ciężkich. Wszystko to sprawia, że kozie sery są bardzo zdrowe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm

Dodatkowo kozie mleko jest również używane w innych dziedzinach, jak chociażby w kosmetologii

Może Ci się spodobać