Kozi burger z avocado i jajkiem sadzonym

Kozi burger z avocado i jajkiem sadzonym

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 1 porcję:

  • 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
  • 300g mielonej wołowiny,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • 1 jajko,
  • 1 avocado,
  • 1 bułka do burgera posypana sezamem,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka keczupu,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Mieloną wołowinę doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem według uznania. Formujemy burgera i grillujemy na patelni. Czas grillowania mięsa zależy od stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać. Pod koniec grillowania układamy na mięsie plastry koziego sera.

Na patelni smażymy jajko sadzone. Staramy się ściągnąć z ognia w chwili, gdy żółtko wciąż jest płynne.

Bułkę przekrajamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. Łączymy majonez z musztardą i keczupem. Smarujemy sosem górę i dół bułki. Na spód bułki kładziemy mięso z plastrami koziego sera, na nie avocado oraz sadzone jajko. Przykrywamy górą bułki.

Może Ci się spodobać