Kanapka z pieczoną wołowiną i grillowanym serem kozim

Kanapka z pieczoną wołowiną i grillowanym serem kozim

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 4 osoby:

1 ser świeży Chavroux (opakowanie typu rolada),
4 świeże bagietki typu paluch,
1kg świeżego rostbefu wołowego,
świeży rozmaryn,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz,
250g rukoli,
400g jogurtu naturalnego,
świeży ogórek

Przygotowanie:

Rostbef nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z każdej strony, tak aby się zrumienił. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy, aż mięso będzie miało 58-65 stopni C. w środku (medium). Możemy również sprawdzić czy mięso jest gotowe poprzez nacięcie mięsa i sprawdzenie koloru – jeżeli środek jest różowy a brzegi brązowe – mięso jest już gotowe.
Rukolę miksujemy z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku.
Bagietki nacinamy wzdłuż i grillujemy. Każdą smarujemy sosem rukolowym, wykładamy sałatą i ogórkiem. Wołowinę kroimy na 0,5 centymetrowe plastry w poprzek włókien. Krążki pleśniowego sera Chavroux wykładamy na blaszkę i grillujemy w piekarniku, aż się lekko zrumienią. Rostbef i ser umieszczamy w kanapce i polewamy lekko sosem.

Może Ci się spodobać