Jakie są najpopularniejsze kozie sery?

Jakie są najpopularniejsze kozie sery?

Sery Chavroux to produkty wykonane w 100% z koziego mleka. To właśnie kozia śmietanka powoduje, iż każdy gatunek sera jest wyjątkowo delikatny i pełen łagodności w smaku. Z koziego mleka możemy wytworzyć praktycznie każdy gatunek sera, na jaki mamy ochotę. Wszystko zależy od procesu produkcji i długości dojrzewania.

Spośród serów kozich najbardziej popularne są dwa rodzaje: świeże serki kanapkowe oraz dojrzewające sery pleśniowe, tak zwane rolady. Ich cechą charakterystyczną jest delikatna, biała pleśń. Sery z porostem białej pleśni to najbardziej rozpoznawalne sery pleśniowe – prawie każdy słyszał o klasycznych Brie czy Camembert. Te sery zawdzięczają swój niepowtarzalny i aromatyczny smak starannie wyselekcjonowanym składnikom i recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Mogą być wyrabiane z każdego rodzaju mleka, łącznie z kozim. Wyczuwalne są orzechowe i grzybowe aromaty – od bardzo delikatnych, do intensywnych. Proces dojrzewania tych serów zwykle trwa około miesiąca.

W kozich serach typu „rolada” pleśń rozwija się jedynie na zewnątrz. Ich skórka jest szczepiona małą ilością szlachetnej pleśni oraz lekko solona. Po tym zabiegu sery leżakują w dojrzewalniach, gdzie są regularnie sprawdzane przez mistrzów serowarstwa.

Sery porośnięte białą pleśnią charakteryzują się płynną,bądź pół-płynną konsystencją wewnątrz a ich miąższ przybiera kremowy odcień ( serach kozich typu rolada środek jest najczęściej śnieżnobiały, lekko kruchy). Dzięki procesowi zaszczepienia pleśni w skórce, jest ona aksamitna z lekko „mechowatą” fakturą. Grubość i smak skórki zależy od gatunku sera: możemy znaleźć sery z grubymi skórkami o silnym smaku, jak również cienkie i delikatne.

Najsłynniejsze sery z porostem białej pleśni – francuskie Brie i Camembert – powstały w dużym odstępie czasowym od siebie. Brie, którego nazwa pochodzi od nazwy historycznego regionu, w którym był wytwarzany już w średniowieczu był jednym z najbardziej cenionych serów w Europie. Z historycznych źródeł wiemy, że w czternastym wieku był podawany na francuskim dworze królewskim. Dopiero jednak wraz z powstaniem kolei Brie stał się popularny w Paryżu – stolicy sztuki kulinarnej. Od tego momentu rozpoczęła się jego wielka, międzynarodowa sława, która trwa po dziś dzień.

Camembert, którego nazwa pochodzi od nazwy wsi w Normandii, jest młodym serem – powstał w czasach Rewolucji Francuskiej. Historia głosi, że został wynaleziony przez chłopkę, która podczas rewolucji udzieliła pomocy prześladowanemu księdzu pochodzącemu z Brie. Ksiądz ten, na dowód wdzięczności, podzielił się z nią tajnikami receptury serowarskiej, co zaowocowało aromatycznym serem, podobnym, ale jednak innym od Brie.

Poza tradycyjnymi serami kozimi z Francji możemy spotkać również w innych krajach takie sery jak:

  • sery kozie solankowe: dojrzewają w specjalnej solance około 4 tygodni ( Bułgaria, Chorwacja)
  • sery kozie pomazankowe: produkt dość niszowy, o wiele częściej sery pomazankowe wytwarza się z mleka owczego, jak chociażby polską bryndzę. Są jednak rejony, gdzie wytwarza się je również  z koziego mleka.

Może Ci się spodobać