Jak przygotować klasyczną deskę serów?

Jak przygotować klasyczną deskę serów?

Przygotowywanie deski staję się coraz popularniejsze. Wymyślona przez Francuzów deska serów jest niebanalnym pomysłem za zaskoczenie gości paletą różnych przysmaków, które spowodują dużo radości Tobie i Twoim bliskim. Jest to również świetna okazja do eksperymentowania z nowymi smakami i nieznanymi do tej pory składnikami. Twoja domowa deska serów ma Tobie oraz Twoim gościom smakować i być przyjemną, finezyjną przekąską na koniec posiłku. Możesz też zaserwować ją jako samodzielny posiłek, na przykład przy okazji spotkania z przyjaciółmi przy lampce wina.

O czym warto pamiętać komponując plateau du fromage?

  1. Prezentacja: sery wraz z dodatkami podawaj ułożone na drewnianej desce, podłużnej bądź okrągłej. Możesz również użyć deski kamiennej (z kamionki) bądź specjalnie produkowanych w tym celu szklanych pater.
  1. Ilość: nie przesadzaj z ilością serów. Standardowo podaje się około 5-6 serów w kawałkach 300-400g. Przed samym podaniem możesz podzielić sery na mniejsze kawałki „na jeden kęs” bądź zostawić je w dużych kawałkach, by goście sami mogli odkrajać porcje. Serów nie krój na mniejsze porcje zbyt wcześnie, gdyż mogą się zeschnąć.
  1. Porcjowanie: warto żebyś miał specjalny nóż do serów: tzw „łopatkę” do serów żółtych oraz nóż z zadartą końcówką do serów miękkich i dojrzewających. Do serów typu parmezan możesz dostać specjalne, małe dłutko, którym oddziela się mniejsze kawałki. Jeśli podajesz na desce świeże serki do smarowania pieczywa, to wystarczy zwykły nóż do masła. Idealnym rozwiązaniem problemu porcjowania jest świeży serek Chavroux, który dzięki opakowaniu w kształcie piramidki wzbogaci wizualnie twoją deskę serów – wystarczy ser wyjąć z pudełka odwracając do góry nogami, pokroić i cieszyć się jego delikatnym smakiem.
  1. Podanie: sery podaje się w temperaturze pokojowej, dlatego przed serwowaniem należy je wyjąć z lodówki na ok 45 minut.
  1. Gatunki: na desce serów powinny się znaleźć różnorodne gatunki, od serów żółtych po pleśniowe i długo dojrzewające, sery o różnych aromatach – łagodne i ostre oraz sery na różnych etapach dojrzewania. Aby wzbogacić różnorodność deski serów warto, aby na 6 gatunków przynajmniej dwa nie były serami z mleka krowiego, ale również z koziego (idealnie sprawdzi się ser pleśniowy Chavroux). Gwarantuje to większą różnorodność smakową. Delikatne kozie sery zrównoważą sery o ostrym smaku jak np. roquefort.
  1. Zasady degustacji: smakowanie serów zaczyna się od najbardziej łagodnych. Dlatego układamy je według klucza smakowego: najpierw te delikatne, następnie te o intensywnym aromacie.

Przy komponowaniu deski serów oczywiście nie zapomnij o dodatkach i najważniejszym: dobrym winie.

 

Może Ci się spodobać