Jak przechowywać sery?

Jak przechowywać sery?

Poszczególne gatunki sera charakteryzują się nieco innymi smakami – niektóre są bardziej słodkie, inne pikantne i aromatyczne. Na smak wpływa m.in. rodzaj mleka, z jakiego został wykonany produkt czy długość procesu dojrzewania. Na właściwości sera duży wpływ ma także odpowiednie opakowanie i przechowywanie. Pozwala zachować smak, właściwą konsystencję i zapach. Ser to bowiem dość delikatny i żywy produkt – stale dojrzewa i często zmienia się z dnia na dzień. Już od chwili zakupu należy więc dbać, by nie stracił swoich właściwości i pozostał smaczny na dłużej.

Każdy gatunek jest inny i wymaga odmiennego podejścia, jednak można wyróżnić kilka podstawowych zasad  dotyczących miejsca i sposobu przechowywania serów.

  • Nie kupuj serów na zapas, lecz tyle, by zjeść je w najbliższej przyszłości. W chwili zakupu powinny być gotowe do spożycia – nie ma potrzeby, by leżakowały i dalej dojrzewały. Nie służy im także mrożenie – bezpowrotnie tracą przez to walory smakowe
    i zapachowe. Zarówno świeże, jak i pleśniowe sery kozie źle znoszą minusowe temperatury – zaburzają one delikatną konsystencję przysmaków.
  • Serów nie można przechowywać w nieskończoność – każdy z nich posiada bowiem właściwy sobie okres przydatności do spożycia. Im twardszy ser, tym dłużej zachowuje swoje właściwości. Twarde sery można przechowywać bez uszczerbku dla ich jakości do 10-14 dni, świeże i twarogowe (w tym świeże kozie) krócej – jedynie 1-2 dni.
  • Przechowywanie serów poza lodówką, w zbyt wysokiej temperaturze może sprawić, że miękkie zmienią swoją konsystencję i zaczną się rozpływać, a z twardych będzie wypływać tłuszcz – stracą przez to smak i aromat. Idealnym środowiskiem są chłodne, przewiewne spiżarnie, jednak nie każdy ma do dyspozycji takie pomieszczenie. Sery można więc przechowywać w lodówce, najlepiej w dolnej szufladzie. Panuje tam najbardziej odpowiednia temperatura. Jedynie sery świeże lepiej umieścić w górnej części lodówki.
  • Sery bardzo łatwo absorbują zapachy, dlatego należy przechowywać je z dala od innych, aromatycznych produktów, takich jak czosnek, cebula czy grzyby. Jest to kolejny powód, by umieścić je w dolnej, odseparowanej komorze lodówki. Dobrym towarzystwem dla serów będą także neutralne warzywa – zawierają dużą ilość wilgoci, dzięki której sery nie wyschną i nie stwardnieją zbyt szybko.
  • Różne gatunki sera powinny być pakowane oddzielnie, by nie mieszać ich smaków
    i zapachów. Najlepiej zachować oryginalne opakowanie albo zawinąć ser w papier pokryty woskiem lub pergamin. Papier pozwoli mu oddychać, a jednocześnie ochroni przed wysychaniem i twardnieniem. Zdecydowanie nieodpowiednie są foliowe torebki, które nie przepuszczają powietrza, powodują parowanie od środka i przyspieszają rozwój pleśni.
  • Sery (także kozie) podaje się w temperaturze pokojowej. Należy więc wyjąć je z lodówki na godzinę przed planowanym serwowaniem – w ten sposób odzyskają swój charakterystyczny smak i zapach. Wyjątkiem są sery z niebieską pleśnią, które najlepiej wyjąć na 20-30 minut przed podaniem – w innym przypadku pleśń zacznie zbyt mocno namnażać się.

Sery kroi się tuż przed podaniem. Przechowywać należy je w całości – pokrojenie skraca bowiem ich trwałość, powoduje, że szybciej wysychają i twardnieją.

Może Ci się spodobać