Jak dobrać dodatki oraz wino do serów ?

Jak dobrać dodatki oraz wino do serów ?

Chcesz podać sery, ale nie wiesz z czym? Na pewno znasz klasyczne dodatki do serów, jak winogrona, bagietka lub krakersy. Dodatków do plateau du fromage jest jednak o wiele więcej i zależą one od naszych gustów smakowych oraz kulinarnej wyobraźni.

Dodatki do serów pełnią podwójna rolę: po pierwsze oczyszczają kubki smakowe i są przegryzką pomiędzy jednym gatunkiem sera a drugim. Po drugie podkreślają smak samego sera. Ostre sery jemy, zagryzając je dodatkami neutralnymi oraz łagodzącymi ich smak ,na przykład winogronami, bądź rozsmarowujemy na pieczywie. Sery bardziej delikatne, jak na przykład sery kozie lekko słone i słodkie, komponujemy z bardziej różnorodnymi, słodkimi dodatkami.

Co możesz podać do deski serów?:

Owoce: oprócz podstawowego wyboru, jakim są winogrona, polecamy zwłaszcza sezonowe eksperymenty: maliny, jeżyny, morele, truskawki (truskawki szczególnie dobrze komponują się z dojrzewającym serem kozim). Ciekawie też komponują się figi: zarówno świeże, krojone w cząstki lub plasterki na kanapkę ze świeżym serkiem do smarowania Chavroux. Serek Chavroux do smarowania w piramidce ma delikatną i kremową konsystencję. Swoim smakiem nie dominuje dania a delikatnie podkręca jego walory smakowe. Pasuje do wszystkim rodzajów pieczywa: białych chlebów i bagietek, wypieków słodkich jak francuskie rogaliki albo chlebów z mąk ciemnych (orkisz, żytnie).

Orzechy: na deskę serów wyłóż mix różnych orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich, pistacji oraz nerkowców. Orzechy świetnie komponują się z każdym gatunkiem sera.

Pieczywo: świeża, chrupiąca bagietka bądź chleb dobrej jakości.

Dżemy: z dżemami, jako dodatkiem do serów należy obchodzić się bardzo ostrożnie, ich słodki i intensywny smak nie może zdominować sera. Wybieraj dżemy lekko kwaskowe, jak figowy bądź porzeczkowy.

Miód: szczególnie polecany przy serach kozich, jako dodatek do, np. grillowanego sera pleśniowego z prażonymi orzechami.

Chutney (czyt. „czatni”), czyli gęsty sos na bazie warzyw i owoców używany w kuchni indyjskiej; słodkawy, często lekko pikantny. Bardzo modny w ostatnim czasie i oryginalny dodatek do serów. Spróbuj chutney z mango albo czerwonej cebuli.

Wina: tutaj również decyduje zasada własnego podniebienia; dobieramy wina według swojego gustu, warto jednak pamiętać, że czerwone wina ze względu na swoją intensywność nie zawsze dobrze komponują się z serami. Sommelierzy rekomendują do serów wina białe, a jeśli czerwone, to zdecydowanie półwytrawne.

Do serów kozich natomiast idealnie pasują wina różowe lub młode, dobrej jakości beaujolais: wino z pierwszych zbiorów, lekkie i czerwone. Spróbuj dobrać wina o delikatnych, świeżych owocowo- cytrusowych nutach.

Jeśli podajesz tylko jeden gatunek sera, nie musisz się trzymać reguły neutralności wina. Możesz dobierać je dla konkretnego gatunku:

Sery długo dojrzewające – wina czerwone o intensywnym, wyrazistym smaku, wytrawne lub półwytrawne.

Sery krótko dojrzewające – pełne wina, najlepiej czerwone.

Sery kozie dojrzewające- zwane „buche”: nazwa pochodzi od kształtu szczapek drewna, którymi okładało się sery. Sery kozie typu „buche” dojrzewają około 2 miesięcy. W trakcie dojrzewania rozwija się delikatna i cienka skórka, pokryta lekkim meszkiem. Ser Chavroux rolada jest przedstawicielem tego gatunku.

Określenie wina, jako “pełne” oznacza, że zawiera ona dużo tanin (związki wzmacniające smak wina).

Brie – do tego typu sera pasuje wiele gatunków win. Do brie możemy dobrać wina białe, czerwone albo musujące. Idealne będzie Chardonnay, Merlot czy Sauvignon Blanc.

Camembert – doskonałe okażą się wytrawne wina białe jak, np. Cabernets Blanc .

Ser Gouda – Gouda idealnie będzie współgrać z napojem o wyraźnym smaku i głębokim bukiecie aromatów jak np.Cabernet Sauvignon.

Sery z niebieską pleśnią – do serów o ostrym smaku jak Gorgonzola czy Roquefort podajemy wino słodkie lub półsłodkie białe.

Może Ci się spodobać