Indyk w winogronach

Indyk w winogronach

Świeży ser Chavroux

Składniki:

1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),

0,5kg piersi indyczej,

5 cebul,

1/3 szklanki gęstego soku winogronowego lub z czarnej porzeczki,

1 szklanka soku z winogron z kartonika,

Mała kiść winogron (czerwonych lub białych),

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

Pieprz i sól do smaku,

Natka pietruszki,

Olej,

Bagietka lub ryż (jako dodatek)

 

Przygotowanie:

Indyka kroimy w dużą kostkę, dodajemy soli i pieprzu  i obtaczamy każdy kawałek w mące ziemniaczanej. Odstawiamy.

Cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.

Winogrona dokładnie myjemy i przekrajamy na połówki.

W rondlu podgrzewamy olej i smażymy cebulę, do momentu jej zeszklenia. Wykładamy indyka i smażymy na dużym ogniu 5 minut. Wlewamy do rondla sok z winogron oraz zagęszczony sok z winogron lub czarnej porzeczki. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Pod koniec dodajemy połówki winogron oraz świeży kozi ser Chavroux, którego delikatny smak będzie idealnym wykończeniem potrawy a jego kosystencja sprawi, że całość stanie się lekka i kremowa.

Danie podajemy posypane natką pietruszki z pokrojoną i grillowaną bagietką lub ryżem.

Może Ci się spodobać