Gruszki nadziewane kremowym kozim serem i bakaliami w cieście francuskim

Gruszki nadziewane kremowym kozim serem i bakaliami w cieście francuskim

Świeży ser ChavrouxSkładniki na 4 osoby:

Przygotowanie:

Gruszki kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Kozi ser mieszamy z połową miodu i bakaliami i nadziewamy każdą połówkę gruszki. Układamy owoce farszem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko nasmarowanym masłem i polewamy resztą miodu. Z ciasta francuskiego za pomocą miski wycinamy kółka tak, aby przykryły całkowicie każdą połówkę gruszki. Możemy wyciąć kształt gruszki dookoła i z pozostałego ciasta wyciąć listki. Smarujemy całość białkiem jaja i pieczemy w piekarniku w 170℃ przez 25 minut, lub do momentu aż ciasto się mocno zrumieni. Podajemy na ciepło.

Może Ci się spodobać