Francuskie zwyczaje kulinarne

Francuskie zwyczaje kulinarne

Dla Francuzów przygotowywanie i spożywanie posiłków stanowi bardzo ważny aspekt życia. To integralna część ich bogatej kultury. Wypracowali nawet charakterystyczny rytm dnia,
w dużym stopniu podporządkowany posiłkom. Prezentują także nadzwyczajną postawę wobec samego aktu jedzenia – celebrują go i nie pozwalają sobie na pośpiech. Jedzą powoli, często w gronie najbliższych i przykładają dużą wagę do jakości produktów oraz sposobu podania.

Francuzi w ciągu dnia jedzą zwykle 3 podstawowe posiłki: petit dejeneur, dejeneur i diner. Każdy z nich składa się z określonych składników i spożywany jest o ustalonych porach, które traktowane są niemal jak świętość.

Petit dejeneur – śniadanie

Śniadanie we Francji je się na słodko. W czasie porannego posiłku na stole królują croissanty, bagietki, ciepłe bułki z masłem (brioche), pieczywo z dżemem lub ciastka. Pije się przede wszystkim delikatną kawę z mlekiem lub gorącą czekoladę. Coraz częściej porannemu posiłkowi towarzyszy też świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy.

Kawa podawana podczas śniadania jest łagodna. Mocne kawy, takie jak espresso, pija się w późniejszych porach dnia, np. do obiadu. Co ciekawe – kawę często podaje się nie
w filiżankach, lecz w specjalnych, niewielkich miseczkach. Dzięki temu można w niej zamaczać bagietkę.

Dejeneur – obiad

Do obiadu Francuzi zasiadają między 12.00 a 14.00. To czas, w którym większość punktów usługowych jest zamknięta – jest to bowiem przerwa w pracy, przeznaczona na spokojne spożycie posiłku. Nie ma wtedy zbyt dużych szans na załatwienie jakiejkolwiek sprawy. Nikt się nie spieszy, dlatego też sam obiad może trwać ponad godzinę. Francuzi często spędzają ten czas w restauracji, w spokoju delektując się daniami i rozmawiając o mniej lub bardziej poważnych tematach. Wiele lokali oferuje nawet specjalne menu lunchowe.

Obiad składa się z reguły z przystawki, głównego dania i deseru. Jedynie Francuzi pracujący w dużych firmach, nie mogący pozwolić sobie na tak długą przerwę, jedzą w tym czasie skromniejszy posiłek, niekoniecznie na ciepło – kanapkę, omlet, sałatkę. Nie ma jednak mowy o pominięciu obiadu.

Diner – kolacja

Najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja, jedzona zwykle około 20.00. Niekiedy biesiadowanie przeciąga się nawet do północy. Kolacja często celebrowana jest w gronie przyjaciół lub rodziny. We Francji popularnym zwyczajem jest bowiem organizowanie proszonych kolacji lub jedzenie ich w dużym gronie w restauracji. Posiłek staje się okazją do spotkania, rozmowy czy wręcz przeprowadzenia ożywionej dyskusji. Wspólne jedzenie jest priorytetowe – Francuzi czekają z kolacją na ostatniego domownika. Co ciekawe – w odróżnieniu od polskich spotkań przy stole, we Francji podczas posiłków nie ogląda się telewizji. Większy nacisk położony jest bowiem na interakcje ze współbiesiadnikami.

Francuska kolacja to prawdziwy rytuał. Zaczyna się od aperitifu (lekkiego alkoholu i przekąsek), następnie podawana jest przystawka (np. sałatka lub zupa), danie główne na ciepło, deska wykwintnych serów (o tym zwyczaju przeczytasz więcej tutaj), a na końcu deser (najczęściej creme brule lub tarta jabłkowa). Do kolacji z reguły pije się wino i wodę.

Dla Francuzów równie ważne jak dobry smak potraw i odpowiednia ich oprawa, jest możliwość wspólnego biesiadowania i rozmowy. Czyni to wyjątkowym każdy posiłek. Kto wie – może to właśnie taka postawa sprawia, że francuska kuchnia uznawana jest za najlepszą na świecie?

Może Ci się spodobać