Focaccia pieczona z żurawiną i świeżym kozim serem

Focaccia pieczona z żurawiną i świeżym kozim serem

Świeży ser Chavroux

Składniki:

  • 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka)
  • 300g mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 100ml ciepłej wody,
  • 100ml wody w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka konfitury żurawinowej,
  • Świeże zioła do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, świeże drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy na kilka minut, aż zaczną pracować, następnie wlewamy roztwór do mąki, dolewamy resztę wody oraz sól i oliwę. Zaczynamy wyrabiać ręcznie lub hakiem do mieszania ciasta. Gdy będzie już gładkie i sprężyste, odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i rozwałkowujemy na grubość 0,5cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 200℃ i pieczemy aż się zrumieni. Po upieczeniu nakładamy na przemian świeży kremowy kozi ser Chavroux i żurawinę. Posypujemy świeżymi ziołami i podajemy pokrojoną w trójkąty focaccię jako przystawkę.

Może Ci się spodobać