Dlaczego kozie mleko?

Dlaczego kozie mleko?

Mleko od ponad 10 tysięcy lat stanowi podstawę żywienia ludzi w różnym wieku. W chwili obecnej ponad 84% światowej produkcji mleka to mleko krowie. Coraz bardziej jednak dostrzegamy różnorodność tego produktu. Możemy spożywać mleko nie tylko krów ale również kóz albo owiec. W innych rejonach świata popularny jest nabiał na bazie mleka np. reniferów albo jaków.

Smak mleka i jego właściwości różnią się w zależności od jakiego zwierzęcia pochodzą. Od dziecka znamy bardzo dobrze smak mleka i nabiału krowiego. Warto przyjrzeć się również innym mlecznym produktom tworzonym na bazie np. mleka koziego, z którego powstaje delikatny ser Chavroux.

Czy wiesz, że mleko kozie i jego przetwory to jedne z najzdrowszych nabiałowych produktów? Zostały one zaliczone przez naukowców z Uniwersytetu w Granadzie do tzw. „żywności funkcjonalnej”. Są nią produkty, które mają nie tylko działanie odżywcze, ale również lecznicze. Skład mleka koziego jest bardzo podobny do składu mleka ludzkiego – to sprawia, że ma wyjątkowo dużo prozdrowotnych właściwości. Sprawdź, jak wiele możesz zyskać, wprowadzając do swojej diety wyroby z koziego mleka:

Mleko kozie i ser kozi są bardzo lekkostrawne. Dzięki mniejszej strukturze komórek tłuszczowych są łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Charakteryzują się też jedną z najniższych kaloryczności spośród wszystkich serów. Są też chudsze, a co za tym idzie – o wiele zdrowsze.

Mleko kozie zawiera również bardzo dużo różnorodnych soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu i potasu. Już mała porcja mleka koziego uzupełnia niedobory tych składników w organizmie.

Wyjątkową cechą mleka koziego i jego przetworów jest brak metali ciężkich i zanieczyszczeń w składzie. Organizm kozy potrafi skutecznie filtrować i izolować wszystkie zanieczyszczenia pochodzące z pożywienia i środowiska. Dzięki temu mleka koziego nie trzeba homogenizować i nadmiernie przetwarzać. Zachowuje swój naturalny skład i unikalny aromat.

Mleko kozie to wspaniałe źródło łatwo przyswajalnego żelaza, a także dużych ilości witamin z grupy B,  A oraz sporo cynku i miedzi.

Badania* wykazują, iż mleko kozie i jego przetwory posiadają dobroczynną dla naszego organizmu florę bakteryjną, niemal taka samą jak jogurty. Dzięki temu odkwaszają nasz organizm i chronią przed szkodliwymi mikroorganizmami.

W kozich serach znajduje się mała ilość kazeiny, która często może wywołać reakcję uczuleniową. Mleko kozie używane jest także jako składnik preparatów dla niemowląt – jeśli dzieci nie przyswajają produktów na bazie mleka krowiego.Mleko to możemy bezpiecznie podawać dzieciom już od 4 miesiąca. Wzmocni to ich odporność i sprawi, że będą rzadziej chorowały – tak wykazują najnowsze badania. Również ich układ kostny będzie silniejszy.

Spróbuj zadbać o większą różnorodność w swojej diecie i włączyć do niej produkty na bazie mleka koziego. Na dobry początek idealne są sery Chavroux: delikatne i kremowe w smaku. Różnorodna dieta, na pewno wpłynie pozytywnie na twoje zdrowie i dobre samopoczucie.

*Finocchiaro R., Kaam J-T., 2004. Perspectives for goat milk in human nutrition. Animal Science and Reports, vol. 22, 3, 375-380.

Może Ci się spodobać