Deser z mango

Deser z mango

Świeży ser Chavroux

Składniki na 4 porcje:

Świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),

2 dojrzałe mango,

2 łyżki cukru pudru,

1 laska wanilii albo cukru waniliowego (jeśli używamy cukru waniliowego, będziemy w przepisie potrzebowali tylko 1 łyżkę cukru pudru),

6 czekoladowych ciastek typu Oreo (albo innych swoich ulubionych),

Listki świeżej mięty

 

Przygotowanie:

Mus z mango:

mango obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę, kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze na mus i przekładamy do miski.
Kozi ser umieszczamy w blenderze. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż ostrym nożem; końcówką noża wyciągamy nasionka i dodajemy do koziego sera. Oba składniki blendujemy na gładką masę.

Ciastka czekoladowe także blendujemy na drobne okruszki.

Przygotowujemy 4 szklanki i układamy w nich warstwami: okruszki ciastek czekoladowych; 2/3 masy koziego sera, cukier puder; mus z mango; 1/3 masy koziego sera.

Całość dekorujemy miętą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Może Ci się spodobać