Co wiesz o kozach mlecznych?

Co wiesz o kozach mlecznych?

Kozy towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat. Były jednymi z pierwszych udomowionych i hodowanych zwierząt, nie tylko ze względu na mleko i jego przetwory, ale również mięso i skórę. W Europie kozy, na większą skalę, zaczęto hodować w XIX wieku.

Kozy dobrze znoszą różne warunki klimatyczne: górskie, nizinne i pustynne. Przez wieki narodziło się ponad 500 gatunków, ale tylko kilka (specjalnie wyselekcjonowanych) jest obecnie kozami mlecznymi, hodowanymi na potrzeby produkcji mleka, sera i innych produktów nabiałowych.

Kozie sery w Europie pochodzą od 6 ras a każda z nich wytwarza mleko o innych walorach smakowych. Kozy saaneńskie pochodzą ze Szwajcarii i jest to najczęściej spotykana we Francji rasa. Daje najwięcej mleka, które jest jednocześnie najzdrowszym mlekiem kozim: posiada najmniejszą ilość tłuszczy, jest delikatne i lekkie.

Istnieją także rasy hodowane wyłącznie w górskich rejonach Francji i Szwajcarii, jak rasa alpejska (Francaise apline) albo rasa toggenburska. Kozy te są świetnie przystosowane do hodowli w trudnych górskich warunkach i dobrze znoszą chłodny klimat. Dają mniej mleka niż ich kuzynki z nizin, ale jest ono zdrowe, dzięki wypasaniu kóz w wyjątkowo czystych, górskich regionach.

Białe, szlachetne kozy niemieckie (Weiße Deutsche Edelziege) są efektem krzyżowania kóz lokalnych ras z kozami Szwajcarskimi. Obecnie występują głównie w Badenii- Wirtembergii, Dolnej Saksonii oraz Nardrenii. Dokładnie ta rasa została sprowadzona do Polski i współtworzyła obecne w naszym kraju rasy kóz mlecznych.

Każda rasa charakteryzuje się innym typem mleka. Kozy saaneńskie produkują najbardziej lekkie i delikatne mleko z najmniejsza ilością tłuszczu. Natomiast z kóz nubijskich otrzymujemy ciężkie, tłuste mleko – idealne do produkcji śmietanek albo gęstych, naturalnych jogurtów.

Nie tylko rasa, ale również warunki hodowania kóz wpływają na smak i skład ich mleka. Kozy górskie jedzące młode pędy trawy, kwiaty np. koniczynę i pijące źródlaną wodę, dają delikatne mleko o lekko słodkawym posmaku. Kozy wypasane na nizinach, gdzie mają okazję kosztować ziół, jak tymianek czy majeranek, dają bardziej aromatyzowane mleko o konkretnym smaku i wyczuwalnym zapachu.

Może Ci się spodobać