Co wiesz na temat słynnych „kozich bródek”?

Co wiesz na temat słynnych „kozich bródek”?

Kozy przybyły na tereny Francji z Grecji i Rzymu. Najbardziej zadomowiły się na południe od Loary i tak do dziś krainą koziego sera jest region Poitou-Charentes. Sam produkt ma jednak o wiele starszą historię: już 8 tysięcy lat p.n.e wytwarzano z koziego mleka sery. Kozy wciąż uważane są za zwierzęta narodowe Francji, a Francuzi wiodą pierwszeństwo w wytwarzaniu i spożywaniu specjałów z koziego mleka. Każdego roku produkuje się ponad 100 tysięcy ton koziego sera. Mleko używane do jego produkcji pochodzi głównie od kóz rasy Saanen, Alpine, Rove i Poitevine. Kozie sery przeżywają swój renesans we Francji od lat 70. XX wieku, w ostatnich latach szczególnie rozprzestrzeniając się na inne kraje.

Wysoka jakość koziego sera to efekt starannie wyselekcjonowanego do jego produkcji mleka. Na smak sera wpływa rasa kóz, czym były karmione oraz środowisko, w którym się wypasały. Sery wyprodukowane tylko z koziego mleka, zawierające 45% tłuszczu nazywamy „pur chèvre”. Jeśli mleko do produkcji sera składa się z mieszanki koziego mleka z owczym lub krowim, nazywamy je „mi- chèvre”. W serach „mi- chèvre” ilość mleka koziego powinna zawierać minimum 50%.

Kozy są niezwykle czystymi zwierzętami, wypasanymi na najlepszej jakości pastwiskach. Miłośnicy serów mogą spokojnie kupować sery kozie, gdyż zwierzęta te są hodowane na otwartej przestrzeni lub na dużych gospodarstwach. Dodatkowo, hodowla kóz mlecznych jest bardziej przyjazna dla ekosystemu: kozy w przeliczeniu na swoją masę produkują trzy razy więcej mleka niż krowy, potrzebując przy tym mniejszej przestrzeni. Ich dieta jest o wiele bardziej urozmaicona: kozy żywią się trawą, ziołami, polnymi kwiatami i liśćmi drzew. Stąd ich mleko jest tak różnorodne i bogate w składniki odżywcze.

Może Ci się spodobać