Co sprawia, że kozie sery są tak zdrowe?

Co sprawia, że kozie sery są tak zdrowe?

Sery to cenne źródło wielu składników odżywczych – tych samych, których dostarcza mleko, tylko w serach występuje ich większe natężenie. Zawierają białka, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E i K) i minerały (wapń, ale także np. fosfor, sód, potas i magnez). Poszczególne gatunki sera posiadają różną zawartość wymienionych składników odżywczych. Dlatego najlepiej urozmaicać dietę poprzez spożywanie różnych gatunków serów. W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o właściwościach serów kozich, które wracają na nasze stoły i stają się coraz bardziej popularne.

Sery kozie to nie tylko smak i radość z jedzenia, ale przede wszystkim bogactwo witamin, wartości odżywczych oraz spożywanie produktu wysokiej jakości. Sery kozie coraz częściej goszczą na naszych stołach, a przetwory z koziego mleka są coraz bardziej doceniane przez konsumentów. Co takiego sprawia, że sery kozie są aż tak zdrowe?

Dietetycy polecają sery kozie wszystkim, którzy chcą zdrowo się odżywiać i dbają o różnorodną, prawidłową dietę. Sery kozie są delikatne i nie obciążają układu trawiennego tak, jak inne sery. Zawierają mniej sodu, mniej kalorii oraz są szybciej trawione dzięki mniejszym cząsteczkom tłuszczu, który występuje w kozim mleku w porównaniu do mleka krowiego.

Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Znajdziemy w nich wiele  mikroelementów takich jak: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi aż 33% dziennej zawartości wapnia, oraz 17% dziennej zawartości białka.

Sięgać po kozie sery powinien każdy- bez względu na wiek i płeć. Dzięki swoim właściwościom zalecane są one zarówno ludziom młodym, chcącym cieszyć się dobrą kondycją, jak również starszym (szczególnie ważne jest dostarczanie wapnia, jeśli osoby starsze są zagrożone, np. osteoporozą). Według naukowców, przetwory kozie posiadają pozytywne działanie przy takich chorobach, jak: anemia, schorzenia wątroby, astma. Ich regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Może Ci się spodobać