Co i gdzie Francuzi kochają jeść ?

Co i gdzie Francuzi kochają jeść ?

Mówi się, że we Francji każdy region ma swoją własną, niepowtarzalną sztukę kulinarną. Nie tylko regiony, ale również miasta i małe miasteczka starają się zaistnieć czymś wyjątkowym na francuskiej mapie kulinarnej. Każdy zakątek tego kraju ma swój własny, charakterystyczny smak i produkt, którym się szczyci. A możliwości jest wiele; różnorodność kulinarna wynika z idealnego położenia geograficznego Francji. Przeróżnych dań i specjałów możemy degustować od zimnej północy poprzez centralna Francję, ciepłe południe aż po Korsykę. Każdy region posiada dla swoich produktów certyfikat „appelation d`origine”, czyli certyfikat oryginalności i wysokiej jakości. Po jego przyznaniu dany produkt jest specjalnością regionu i nie może być nigdzie indziej wytwarzany.

Każdy francuski region ma również swoje własne receptury na sery. Ser to wizytówka regionu we Francji oraz produkt promowany za granicą. Wytwarza się je w przeróżnych rozmiarach i kształtach: okrągłe, kwadratowe, walcowe a nawet w formie serca. Niektóre są pakowane w drewniane bądź wiklinowe koszyczki inne owijane w serwetki albo liście winorośli.

Normandia

Krainy na północy Francji, jak Normandia, przyciągają turystów nie tylko pięknym i surowym nadmorskim krajobrazem. To raj dla miłośników owoców morza. Podobno tylko w Normandii można skosztować muli przyrządzonych na ponad 100 sposobów; poza nimi oczywiście świeże ostrygi, kraby i przegrzebki. Wszystkie te specjały w Normandii popijamy lokalnymi alkoholami na bazie jabłek: cydr, calvados ( jabłkowe brandy) i pommeau (aperitif). Jeśli mamy ochotę na słodkie, wybierzmy się do lokalnej naleśnikarni, gdzie skosztujemy tradycyjnych crêpe w różnych odsłonach (również wytrawnie). Normandia to również  typowy obszar mleczarski. Wytwarza się tam najlepsze we Francji camembert natomiast normandzkie masło i śmietana mają status appellation d’origine. Z innych znanych serów północy warto spróbować ostry livarot, ser maziowy o czerwonawej skórce i Pont l’Eveque: ser produkowany na calvadosie. Na stoiskach z serami dominują w Normandii jednak sery kozie, które mieszkańcy północnej Francji jedzą na ciepłych grzankach.

Bretania

Bretania, odległa kraina obmywana z trzech stron morzem, słynie ze szprotek. To właśnie tutaj, a dokładnie w Nantes, wymyślono sposób pakowania tych małych rybek w puszki, by móc je przewozić na południe kraju. Znane sery z Bretanii to produkowany niegdyś przez trapistów St-Paulin, łagodny ser z charakterystyczną, pomarańczowa skórką.

Burgundia i Dolina Loary

Centrum Francji jak Burgundia i Dolina Loary zaprasza turystów na zwiedzanie słynnych zamków i pałaców nad Loarą oraz kosztowania specjalności tamtejszej kuchni. Sama Dolina Loary może poszczycić się wieloma znanymi gatunkami sera w tym znane w całej Francji i za granicą sery kozie jak min Crottin de Chavignol albo Pouligny-Saint-Pierre (najstarszy kozi ser produkowany od 18 wieku w formie piramidki, nazywany żartobliwie przez miejscowych „Wieżą Eiffla”).

Burgundia

Burgundia to typowy region winiarski. Zbiory wina dyktują tutaj rozwój i życie w całym regionie. Nawet sery burgundzkie są produkowane na bazie wina jak Epoisses. W trakcie procesu dojrzewania jest obmywany brandy albo mocnym winiakiem, dzięki czemu jego skórka nabiera charakterystycznego koloru i smaku.

Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże

Południe Francji, szczególnie region Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże, charakteryzuje się dojrzałymi owocami i ziołami. W Prowansji produkowane są wyjątkowo aromatyczne kozie sery, nazywane „aux herbes de provence”. Ich skórka pokryta jest mieszanką lokalnych ziół a czasami nawet lawendą.

Poitou-Charentes

Warto się pochylić na chwilę nad tradycją kulinarną regionu Poitou-Charentes, który jest położony w zachodniej części Francji. Nazwa pochodzi od krainy historycznej Poitou. Stolica regionu urzeka swą architekturą oraz urokliwą przyrodą, która ją otacza a całość charakteryzuje się łagodnym klimatem i dużą ilością słonecznych godzin. Poitou-Charentes słynie z wielu znanych wyrobów i tradycji kulinarnych, jak między innymi naturalne wiejskie masło (znane jako masło z Echiré), wspaniałego paté Farci Poitevin oraz sernika na kozim serku Tourteau Fromagé. Oczywiście wizytówką regionu są wspaniałe kozie sery, które stanowią ponad 1/3 całej francuskiej produkcji kozich serów. Wyrób kozich serów w Poitou-Charentes jest prawdziwą, lokalną tradycją, z której miejscowi mieszkańcy są bardzo dumni i traktują ją nad wyraz poważnie. To właśnie z tego regionu wywodzą się sery Chavroux, tak świeże i delikatne w smaku.

Może Ci się spodobać