Carpaccio z buraka z kozim serem

Carpaccio z buraka z kozim serem

Świeży ser Chavroux

Składniki na 3 porcje:

1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
3 buraki,
szklanka wody,
3 łyżki octu jabłkowego,
3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru,
starta skórka z jednej cytryny,
oliwa z oliwek extra vergine,
kilka listków bazylii,

Przygotowanie:

Buraki gotujemy na parze, aż zmiękną (około  40 minut), odstawiamy do wystudzenia i następnie ostrożnie obieramy. Kroimy na cienkie plastry, około  1mm.
Mieszamy wodę, ocet jabłkowy, sok cytrynowy i cukier, zanurzamy plastry buraka i odstawiamy na godzinę.
Na talerzu układamy plastry buraków i układamy kawałki sera Chavroux. Dekorujemy skórką cytrynową i listkami bazylii, całość skrapiamy oliwą z oliwek

Może Ci się spodobać