Cannelloni bolognese z kremowym kozim serem

Cannelloni bolognese z kremowym kozim serem

Świeży ser Chavroux

Składniki na 2 osoby:

  • 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
  • 1 opakowanie cannelloni,
  • 0,5kg mielonego mięsa wołowego z udźca,
  • 2 średnie cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry,
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 marchewka, starta na drobnych oczkach,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 0,5 łyżki suszonego estragonu,
  • 0,5 łyżki suszonego rozmarynu,
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 i ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • Świeże zioła do posypania

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni i smażymy, marchewkę, cebulę i czosnek, aż się zeszkli. Dodajemy 1 słoiczek koncentratu i smażymy jeszcze przez minutę, następnie dodajemy mięso. Gdy wołowina się usmaży wlewamy wino, pomidory, drugi słoiczek koncentratu oraz przyprawy. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu pozwalając, aby sos lekko się przypalił na dole. Doprawiamy do smaku.

Cannelloni gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Następnie nadziewamy cannelloni sosem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Układamy w szklanym naczyniu żaroodpornym, na wierzchu rozprowadzamy resztę sosu, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny. Na koniec układamy porcje kremowego koziego sera Chavroux, który stworzy delikatną kremową powłoczkę i zapiekamy jeszcze kilka minut. Posypujemy świeżymi siekanymi ziołami i podajemy.

Może Ci się spodobać