Burger wołowy z burakiem i kozim serem pleśniowym

Burger wołowy z burakiem i kozim serem pleśniowym

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 2 osoby:

  • 1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),
  • 2 bułki do burgerów,
  • 2 burgery z mielonej wołowiny po 200g porcja,
  • garść rukoli,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 duży burak,
  • 4 łyżki pesto,
  • 1 łyżka śmietanki,
  • sól, pieprz,
  • kiełki buraka

Przygotowanie:

Buraka nacieramy oliwą, przyprawiamy solą, owijamy folią i pieczemy w piekarniku przez około  40 – 50 minut w 180 stopniach.
Cukinię kroimy wzdłuż na plastry, lekko smarujemy oliwą, solą i posypujemy kminem rzymskim i grillujemy krótko na patelni.
Burgery przyprawiamy solą i pieprzem,  smażymy na oliwie do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.
Bułkę podpiekamy, smarujemy sosem pesto z obu stron, układamy po kolei rukolę, plaster buraka, burgera, ser Chavroux i cukinię.

Może Ci się spodobać