Brokuł z kozim serem i boczkiem

Brokuł z kozim serem i boczkiem

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 4 porcje:

  • 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
  • 1 mały brokuł, podzielony na różyczki,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietany 12%,
  • 80g wędzonego boczku,
  • 1 mała cebulka szalotka,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Brokuła gotujemy na parze, aż będzie lekko miękki; studzimy. Jajka mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Boczek i szalotkę podsmażamy na patelni, a ser pleśniowy kroimy w plasterki.

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. W kokilkach (albo korzystamy z jednej, dużej formy) układamy brokuła, posypujemy boczkiem z cebulą i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy, aż masa się zetnie (ok. 15- 20 minut), kładziemy na wierzch plastry sera Chavroux i trzymamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.

Może Ci się spodobać