Bon apetit!

Bon apetit!

We Francji natkniesz się na bardzo dużą różnorodność kafejek, restauracji i piekarni. Dobrze, żebyś znał ich nazwy. Każda charakteryzuje się innym typem kuchni bądź przyrządzaniem tylko jednego produktu na wiele sposobów.

Brasserie: dosłownie w języku francuskim oznacza „piwiarnię”, gdyż kiedyś faktycznie podawano (a nawet na miejscu ważono) tam piwo. Dziś takie lokale funkcjonują jako bar przekąskowy. Do piwa albo wina można otrzymać tam różnorodne, regionalne przystawki.

Bistro: niewielki lokal gastronomiczny we Francji (nazwa najbardziej popularna jest w Paryżu); połączenie małej restauracyjki, kawiarni i baru. Charakteryzuje się często okrągłymi 2-3 osobowymi stoliczkami. Do bistro można wpaść na śniadanie, kawę lub lunch, a także wypić lampkę wina czy szklankę piwa.

Cafe: lokal specjalizujący się w kawie w różnych odmianach (espresso, cappuccino, latte) oraz innych gorących napojach. Często oferuje również wybór deserów do kawy, a w godzinach południowych zestawy lunchowe.

Friterie: popularne, uliczne małe lokale gastronomiczne specjalizujące się we fryturze; szczególnie w popularnych „francuskich frytkach” (w wielu krajach znanych jako frytki belgijskie – do tej trwają spory pomiędzy obydwoma krajami o oryginalny przepis na frytki).

Charcuterie : francuskie delikatesy, w których znajdziemy przeróżne gatunki mięs.

Osteria: restauracja specjalizująca się w serwowaniu owoców morza, szczególnie ostryg i skorupiaków.

Boulangerie: piekarnie, w których sprzedawane są najlepszej jakości wypieki: bagietki, chleby, bułeczki, rogaliki i wiele innych. Z samego rana piekarnie oferują świeżo przyrządzane na miejscu kanapki z serem, szynką albo pomidorami i pesto.

Patisserie: francuskie cukiernie oferujące słodkie wypieki, słodycze i desery. Szczególnie polecamy zakupić tam domowej roboty makaroniki: smaczniejsze i tańsze niż w drogich sklepach z łakociami i pamiątkami dla turystów.

Chocolaterie: czekoladziarnie; czekolada na gorąco to drugi najchętniej pity na ciepło napój Francuzów. W czekoladziarniach można wypić gorącą czekoladę na wiele sposobów: gorzką, słodką, z przyprawami lub pikantną. Dla dzieci zawsze jest duży wybór kakao.

Fromagerie: sklep z serami, często połączony z małą knajpką i umożliwiający na miejscu degustację serów. W sklepach z serami można nie tylko zakupić sery, ale również zamówić skomponowanie deski serów; często sklepy oferują takie już gotowe zestawy z dodatkami. Dla miłośników serów kozich polecamy zakup deski serów tylko i wyłącznie z serami kozimi: od najbardziej delikatnych – takich jak pleśniowy ser kozi Chavroux, otulony miękką, białą skórką z porostem białej pleśni i kremowym środkiem; po długo dojrzewające z wyrazistym smakiem. Jeśli zdecydujemy się na wybór delikatnego sera to idealnym zakupem będzie również roladka pleśniowa Chavroux. Cechuje ją kremowe wnętrze o wyjątkowo łagodnym smaku. Trafia w gust i kubki smakowe każdego.

Może Ci się spodobać