Bataty zapiekane z kozim serem

Bataty zapiekane z kozim serem

Świeży ser Chavroux

Składniki na 2 porcje:

1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
2 średnie bataty,
1 średnia czerwona cebula,
2 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżka melasy,
1 łyżka ziół prowansalskich,
4 łyżki crema balsamico,
oliwa z oliwek,
natka pietruszki,
sól

Przygotowanie:

Bataty myjemy, nakłuwamy patyczkiem, solimy i pieczemy przez pół godziny w 200 stopniach, aż zmiękną (miękkość batata sprawdzamy poprzez nakłucie go widelcem).
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zeszkli, dolewamy octu balsamicznego i wsypujemy melasę. Karmelizujemy około 20 minut na wolnym ogniu.
Upieczone bataty przekrajamy na pół i wydrążamy łyżką zostawiając 0,5cm brzegu, widelcem mieszamy wydrążonego batata z ziołami, cebulą i odrobiną soli. Pieczemy jeszcze przez 10 minut. Na wierzchu układamy ser Chavroux, dekorujemy crema balsamico i świeżymi listkami natki pietruszki.

Może Ci się spodobać