7 rzeczy, których nie wiesz o serach

7 rzeczy, których nie wiesz o serach

Sery towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat. Przez wieki udoskonalano techniki wyrobu tego produktu, dążąc do uzyskania jak najbardziej atrakcyjnego smaku i największej trwałości. Dziś sery goszczą na stołach w większości rejonów świata – jako dodatek do kanapek, sałatek, dań obiadowych lub jako przysmak sam w sobie. Popularność zyskały dzięki wyrazistemu smakowi, bogactwie składników odżywczych, wielości zastosowań i długiemu terminowi przydatności do spożycia. Nie ma chyba wśród nas osoby, która nie próbowała przynajmniej kilku gatunków sera. Nie wszyscy znają jednak poniższe fakty.

  1. Pierwsze sery najprawdopodobniej były wytwarzane z mleka koziego. Zwierzęta te zostały bowiem udomowione jako pierwsze – znacznie wcześniej niż krowy. Obecnie sery kozie stanowią ważny segment rynku mleczarskiego i dostępne są we wszystkich kategoriach (twarde, pleśniowe, świeże). Oferta Chavroux obejmuje kozie sery świeże
    i pleśniowe. Więcej na ten temat możesz przeczytać w tym artykule.
  2. Wzmianki o najstarszym wytwarzanym przez człowieka serze pochodzą… z Polski. Archeolodzy, badający fragmenty neolitycznej ceramiki z Kujaw, odkryli na nich ślady mleka. Kształt i wielkość naczyń oraz wyniki analizy chemicznej nie pozostawiają wątpliwości – przedmioty te służyły do wyrobu sera. Oznacza to, że produkt ten był znany człowiekowi już 7500 lat p.n.e.
  3. Na świecie wytwarza się około 4 tysięcy rodzajów sera. Mnogość odmian wynika
    z różnych technik produkcji, licznych gatunków zwierząt, od których pochodzi mleko, czy odmiennych warunków klimatycznych w poszczególnych regionach kuli ziemskiej. Najwięcej rodzajów sera – około 500 – pochodzi z Francji. Są wśród nich takie rarytasy jak camembert, brie czy roquefort. Potęgami na rynku serowarstwa są także takie państwa jak Szwajcaria, Holandia i Włochy. W Polsce również wytwarza się wyśmienite sery – z naszego kraju pochodzi około 100 gatunków tego przysmaku, np. gołka, bundz, oscypek czy liliput.
  4. W Anglii, w mieście Gloucester, odbywają się zawody w staczaniu sera ze wzgórza. Od XIX wieku na Cooper’s Hill regularnie przybywają śmiałkowie, którzy najpierw spuszczają krąg żółtego sera ze stoku, a następnie… próbują go dogonić. Wygrywa ta osoba, która jako pierwsza dotknie toczącego się sera. Nie jest to łatwe zadanie – krąg może rozpędzić się nawet do prędkości 100 kilometrów na godzinę. Zawody noszą nazwę Cooper’s Hill Cheese Rolling and Wake.
  5. Na życzenie holenderskiego astronauty, Andre Kuipersa, w 2011 roku w kosmos wysłano 15 kilogramów sera Old Amsterdam. Astronauta miał rozpocząć misję na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, jednak nie wyobrażał sobie spędzenia kilku miesięcy bez swojego ulubionego przysmaku. NASA przychyliło się do prośby Holendra i wyraziło zgodę na wysłanie sera na orbitę okołoziemską.
  6. Żółty ser jest jednym z najczęściej kradzionych artykułów spożywczych na świecie. Nie wiadomo, czy wynika to z jego walorów smakowych, czy z powodu tego,
    że stanowi składnik wielu potraw.
  7. Na całym świecie organizowane są festiwale sera. Najwięcej z nich odbywa się
    w miejscach słynących z jego produkcji – warto wspomnieć chociażby o szwajcarskim Cheese-Festiwal w regionie Emmental czy o największych targach sera w miasteczku Bra,
    we Włoszech. Polska również ma czym się pochwalić. W naszym kraju odbywa się m.in. Festiwal Czas Dobrego Sera w Sandomierzu i Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich
    i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim. W czasie tego typu imprez dużą popularnością cieszą się przede wszystkim degustacje.

Może Ci się spodobać